Jämförelse.

Här
 jämförde jag två bilder på Mailan och försökte se om hon blivit mindre rund om magen. Det är två veckor sen jag gjorde den jämförelsen. Under de senaste två veckorna har det givetvis inte blivit någon större skillnad men jag slänger ändå in en jämförelsebild mest för sakens skull.


Nu handlar det egentligen inte längre om att banta henne. Nu vill jag muskla upp henne.

Onsdag.

Idag blev det tragglande på ridbanan. Mailan tyckte det var tråkigt och ville helst springa rakt fram med näsan i vädret istället för att jobba på volten. Jag gjorde mitt bästa för att få henne att gå fint och varje gång hon slog näsan i vädret och taktade istället för att skritta så gjorde jag halt och började om.

Mailan blev rastlös (jag förstår henne) och reste sig. Istället för att säga åt henne (och alltså bråka med henne, precis som hon ville) så gav jag bara en drivande hjälp och fortsatte med arbetet. Mailan blev förvånad över att jag inte sa åt henne och i rena förvånelsen så gjorde hon som jag sa. Hon upptäckte att det var roligare och sen gick hon som en ängel på tygeln resten av ridpasset. Skritt och trav på stor volt.

Känns kul att äntligen börja trava. Har ju tragglat i skritt i fem veckor nu så jag tyckte det var dags med trav. Nu kör vi trav tills hon känns redo för galopp (jag längtar). Vilket jag inte tror kommer ta så sjukt länge. Man brukar ju säga att traven är jobbigare för dem än galoppen så på några veckor blir det någon kortare galoppsträcka.

Hon ser redan mycket finare ut i kroppen, fortfarande omusklad men hon är inte lika smällfet och har helt klart lite mer muskler än för två månader sen. Ska ändra lite i hennes foderstat så hon får i sig mer proteiner och grejer så hon kan bygga muskler. Måste passa på att fara ut och plumsa i snön på ängen (gropfri) bredvid stallet innan den är snöfri.

Ängen 100m från stallet är nästan helt snöfri nu! :D

Nyskodd.

Nu är Mailan nyskodd för första gången i sitt liv. Hovslagaren frågade:
- Är du SÄKER på att hon inte blivit skodd förut?

Mailan var nämligen sjukt duktig, hon stod bara och halvsov under hela proceduren och lyfte själv hovarna när hovslagaren skulle lyfta upp dem. Jag var så stolt att jag nästan hade kunnat spricka.

Nu kan jag äntligen komma igång på riktigt, det har ju legat lite på is (ordvits) då det har varit så sjukt halt. Nu skulle jag bara behöva köpa lite småskrot så som ett fleecetäcke, en täckesgjord samt impregneringsmedel till hennes regntäcke. Garanterat lite mer men det är de tre som är mest akut.

Synd att min ekonomi aldrig vill bli vuxen.

Nyfriserad.

Mailan nyfriserad för någon dag sen.



Se så stolt hon ser ut över att vara så fin i manen! ;)

Idag ska hon skos för första gången i sitt liv men jag är säker på att det ska gå bra. Hon är van vid att verkas och inte hovslagarrädd. Får uppdatera senare hur det gick. Kommer även ha en kvinnlig hovslagare, aldrig träffat en kvinnlig hovslagare förut så det är ju nästan lite exotiskt. ;) haha.

Jungfrufärden.

Igår fick jag åka på jungfrufärden ner från Mailan, jag ramlade av för första gången. Eller ramlade och ramlade, egentligen kan jag inte påstå att jag ramlade. Igår var det +6 och solsken så vi red ut. Barbacka kändes mysigt så det blev det.

Hon var lugnare än vanligt och luffsade på som en annan labrador hela tiden. På hemvägen, 100 meter från stallet så blev hon rädd för....ingenting och flög hon upp i luften och hamnade i diket, jag hamnade på sniskan eftersom jag var helt oberedd. När jag skulle styra upp henne ur diket så hoppade hon åt sidan istället och jag blev stående på marken. Landade på båda fötterna med tyglarna i ena handen, redo för att leda hem henne.

När jag väl var på marken så hade Mailan redan glömt vad hon var rädd för och stirrade på mig som om jag var dum i huvudet.

Ofrivillig avsittning kan vi kalla det kanske. Snyggt kan det inte ha sett ut.


Onsdag.

Strålande solsken igår och idag. Blev att rida ut en lång sväng igår. Bara skritt tyckte jag, bara trav tyckte Mailan. Halt när du börjar trava tyckte jag, rygga när vi gör halt tyckte Mailan. Hemvägen tog dubbelt så lång tid men jag vann "bråket" utan några större intriger. Mailan är ju väldigt känslig i munnen så jag måste bromsa mest med säten och röst. Fungerar inte 100% när man är påväg hem till Sally, hagen och höet men det gick bra till slut! :)

Idag är det ännu finare väder än igår men jag nöjde mig med en rykt i hagen. Vill inte rida precis varje dag innan hon har bättre kondition! :) Imorn eller fredag så ska vi rida ut med Sally och Christina. Sally är som sagt Mailans hagkompis, en unghäst som Christina håller på att rida in. Mailan ska få agera äldre och pålitlig. ;-) hihi.

Det märks att våren är påväg. När jag köpte Mailan för 3.5 veckor sen så fick hon ha fleecetäcke + vintertäcke i hagen. Idag tyckte jag att hon kunde få gå naken! +5 och skinande sol.



Måndag.

Nu är det några dagar sen jag skrev här! :)

Livet har tuffat på som vanligt här i Umeå. Uppe före tuppen, beger mig till stallet, mockar, gör i ordning mathinkar, ryktar och skrittar en sväng runt byn.

Igårkväll så red jag för första gången ut i bäcksvarta mörkret. Hon var ovanligt lugn och go. Tänkte att mörkret kanske hade den inverkan på henne. När vi red förbi ett grannstall så kom en tjej och en kvinna ut ur stallet. DOM däremot var ju dödsläskiga och Mailan snurrade runt. Hon försökte inte sticka eller så men började försöka snurra runt i en ring. Jag bromsade upp henne och hon gjorde ett kast åt sidan.

Inga som helst problem egentligen. Var inget tvärt kast men tillräckligt för att sadeln skulle glida åt sidan (jag ahde varit slarvig och inte dragit åt sadelgjorden). Den gled så pass att det inte bara var att trampa den rak. Fick hoppa av och sadla av samt sadla om. Kändes inte allt för graciöst kan jag lova but that's life.

Fredag.

Äntligen en sadel! Och passade gjorde den, hur ofta har man så tur att man hittar en passande sadel på första försöket när man köper begagnat? Blev en syntetsadel, damnit. Jag hade helst velat ha en lädersadel men den var ju skön iaf! :) Är inte så stor idé att köpa någon dyr värstingsadel ännu eftersom hon kommer behöva en ny när hon fettar ner sig och musklar upp sig! :)

Vad tycker ni? Har hon gått ner något i vikt?

21 feb.


13 Mars.


Red ut idag igen, idag dock utan att skritta igång henne på ridbanan. Kändes inte som att det behövdes. Skrittade nästa hela tiden. Travade en kort sträcka på ca 100 meter endast. Vi träffade på två skotrar vid olika tillfällen men hon brydde sig inte alls. Soptunnorna vid stallet däremot var jätteläskiga. Of c! ;)

Trots att vi bara
skrittat och travat väldigt korta sträckor så känns det skillnad. Hon ser lite fastare ut i hullet också även om hon fortfarande är en tjockis! :)

Barbackakungen.

Även igår blev det att rida barbacka.
Men idag eller imorgon borde min sadel komma! :) Kollade på postens hemsida och det stod att brevavisering blivit postad till mottagaren (mig). Så nu håller vi tummarna för att sadeln kommer passa. Right?

Även igår fick jag bli lite schamponerad över Mailans mod.
Vi red ut och tog en ny väg. En väg som innebar att vi skulle gå över en bro. Hon satte en hov på bron men när hon hörde det dova ihåliga ljudet så backade hon i förskräckelse. Men innan jag ens hunnit driva fram henne igen så gick hon självmant fram. Hon satte första hoven och när ljudet upprepade sig så stelnade hon till. Hon stod still med bakbenen och flyttade andra frambenet. Stelnade återigen till. Flyttade det frösta frambenet igen (nu stod hon med frambenen och bakbenen långt isär).

Sen småsprang hon över bron. Nästa moment var nägon som satt en stor pressening över garageporten. Den fladdrade i vinden bara två meter från henne. Jag var bergsäker på att det skulle hon bli rädd för men den hästen upphör aldrig att förvåna. Hon ägnade inte presseningen en blick. När sen en bil 100 meter bort slog igång motorn så nästan hoppade hon ur skinnet.

Härliga fullblodsnerver! ;) HAHA!


Vinkeln snett nerifrån (yes, hon är högre i mkh än jag är lång) var inte den mest smickrande för hennes näsa! ;) hoho

Gosegumman!

Jag har en underbar häst! :) Idag valde jag att rida barbacka pga mysfaktorn. :) Jag är ett barbackabarn och har alltid helst ridit barbacka. Förr även hoppade jag bana och kunde tom rida lätt barbacka men jag har tappat mycket! :)

Red i enbart skritt med red ut en ganska lång sväng. Så trots att det bara var skritt så var hon ändå svettig vid hemkomsten. :) Halvvägs hem träffade vi på en älg och jag var säker på att Maila skulle hoppa ur skinnet och springa hem utan mig men det var jag som blev räddast. Hon stirrade på älgen men fullblodsnerverna gjorde sig inte påminda. :)

Blev i stallet fem timmar, damn vad jag har saknat hästlivet! :)

Onsdag.

Idag blev det ridning. Red i skritt och trav på ridbanan tills hon började kännas lite trött. Vilket var efter bara en liten stund då det var snö på ridbanan och hon har dålig kondition. :) Övergick då till att rida ut. Red i ca 40 minuter i enbart skritt.

Solen sken och hon gick på tårna och löjlade sig. Hästarna i hagen i grannstallet var jätteläskiga, brevlådorna bodde det monster i, en tant på spark var en förklädd mördare osv. Dock så märktes det att hon fånade sig för skojs skull så jag hade ändå inga problem med henne.

En riktigt bra dag i solen.

  



Och det här är hennes treåriga hagkompis/boxgranne Sally.
Mailan separerades från sitt (numer i samma ålder som Sally) föl E-mail först förra söndagen. Hon verkar ha tagit Sally lite under sitt beskydd. ;-)


Lugn dag i stallet.

Eftersom Mailan fick svettas igår så blev det ingen ridning idag. Hon är ju knappt riden på länge så jag vill inte köra igång allt för hårt med henne till en början. Skynda långsamt som det heter. Jag vill vara rädd om hennes senor och leder! :) Allt för stor risk att hon blur överanströngd eller sträcker sig om jag skyndar för mycket. :)

Blev en lång rykt så hon sken som en hundballe i månsken. Dock fick jag bli lite less när hon hakade fast i boxdörren och rev sönder HELA stalltäcket. Vilken tur att jag har ett till stalltäcke men det är vitt. Suck, ska kika efter ett nytt idag. :)

Ingen indianridning.

Christina som äger Sally (en unghäst som delar hage med Mailan) tyckte synd om mig som skulle rida barbacka trots att jag knappt ridit Mailan så jag fick låna hennes sadel. :) Hade turen att den passade så det blev ingen indianridning för mig.

Vi plumsade i djupsnön men jag var så osäker på underlaget så jag vågade bara en liten stund. Övergick ganska snabbt till ridbanan. Den var oplogad så det var kanske 15cm snö. Bra tyckte jag, då fick Mailan lyfta lite på fötterna och det blev jobbigare för henne.

Red på ridbanan i kanske 30 minuter och hon var pigg och glad. Ville hellre galoppera än trava så jag fick arbeta för att hålla henne i trav. Det fick mig att längta något gud så förbannat (ursäkta franskan) efter att få galoppera. Snart (några månader) så har hon sån kondition att jag kan göra det mesta.




Min tjocka prinsessa innan ridturen.

Rida som en indian.

Igår så stod jag och surrade med stallägaren samt kvinnan som äger Mailans hagkompis Sally. Jag och Sallys ägare kom överens om att rida ut tillsammans men vi har ju båda två ett problem. Ingen sadel. När dom sen gick och jag stod och borstade Mailan samt ryckte klart manen så suckade jag inombords.
- JAG VILL RIDA!

Om man köpt sig en häst så är det klart att man vill rida. Jag började överväga alternativet att rida barbacka. Dock så känns det dumt eftersom jag knappt ridit henne och hon är lite hyperaktiv efter att ha stått så länge. Fast det största problemet är nog hennes manke. Nero (min f.d ponny) hade ingen manke. Det var som  att sitta på en tunna t.o.m när han var vältränad.

Fick en snilleblixt. Gick och hämtade en stol och satt upp barbacka. Tänkte att nu skulle mamma se mig (hon är svårt allergisk mot att jag ska rida barbacka). Och hör och häpna. Hon var skön att sitta barbacka på. Ingen hård manke, den är inbäddad i allt fett. Min feta prinsessa. ;) Hoho.

På måndag har jag heldag i stallet och då ska jag rida! :D Men lugn mamma, jag ska longera henne en stund in nan ridning så att jag inte sitter upp på ett krutpaket. :)


RSS 2.0